Biografija

Izidor Erazem Grafenauer, rojen 3. 4. 1991 se je začel učiti klavir pri Suzani Zorko pri šestih letih, pri osmih pa še kitaro pri prof. Evi Hren na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Po končani osnovni šoli se je vzporedno s splošno gimnazijo vpisal na teoretski oddelek na Konservatoriju za glasbo in balet ter leto kasneje še na glavni predmet kitaro. L. 2008 je bil kot izjemno nadarjen sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je bil njegov mentor Andrej Grafenauer in kjer je decembra 2013 z odliko diplomiral. Študij kitare je nadaljeval na tretjestopenjskem študiju specializacije na Muzički akademiji Univerze v Zagrebu pri prof. Istvanu Romerju, vzporedno pa je junija 2017 zaključil tudi magistrski študij baročne lutnje in teorbe na konservatoriju B. Marcello v Benetkah pri specialistu za lutnjo, profesorju Tizianu Bagnatiju.

Prejel je vrsto visokih nagrad, med katerimi velja posebej izpostaviti 1. mesto in posebno nagrado za najboljšo interpretacijo skladb F. Sora na enem najstarejših kitarskih tekmovanj za glasbene umetnike (do 35 let), tekmovanju F. Sor v Rimu l. 2012 ter 1. ter 4. nagrado ter nagrado publike v dveh različnih kategorijah (do 20 let in brez omejitve starosti) na 8. tekmovanju E. Mercatali v Gorici l. 2011. Med študijem je prejel tudi dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo za solistične nastope z orkestrom in za nastope s kvartetom Hymnia.

Že v času študija je kot solist nastopal z orkestri, npr. Slovenske filharmonije (R. Dyens – Concerto Metis, J. Rodrigo – Concerto Aranjuez), s  komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo (M. Giuliani – Concerto op. 30) in orkestrom SNG Maribor (s katerim je izvedel noviteto T. Žalik – Koncert za kitaro). Kot solist je nastopil tudi s kitarskima orkestroma Akademije za glasbo in Ljudmila Rusa (Handel, Vivaldi, Moreno Torroba), simfoničnim orkestrom Cantabile (Rodrigo,  Concerto Madrigal za 4 kitare) ter z Baročnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani (Vivaldi, concerto in re-maggiore), kasneje pa je koncertiral z orkestri kot so Komorni godalni orkester Dubrovnik (Vivaldi), La voce strumentale (Vivaldi), Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije (Giuliani) in drugimi. 

Solistično je veliko nastopal po Sloveniji v organizaciji različnih prirediteljev (Glasbena mladina Slovenije, Glasbena mladina Ljubljane, Imago Sloveniae, Festival Ljubljana, Lent, Rasgeuado Ljubljana …) in v tujini (Avstrija, Italija, Madžarska, Nemčija, Francija, Hrvaška,  Srbija v organizaciji Amici della Musica Udine, Young Euro Classic Passau, Suoni del Luoghi, Dubrovačke ljetne igre, Zrin festival, Korkyra baroque festival idr.). 

Izidor Erazem Grafenauer je zelo aktiven tudi kot komorni glasbenik. V času študija je prejel več nagrad (tri 1. nagrade na državnih tekmovanjih v kategoriji kitarski duo z različnimi partnerji,  1. nagrada na tekmovanju E. Mercatali v kitarskem duu), Sodeloval je v  kitarskem duu, kitarskem kvartetu,  baročnem triu in kvartetu ter v različnih duih z ostalimi inštrumenti(klavir, čembalo, flavta, violončelo, klarinet, citre …). Trenutno je najbolj dejaven v Slovenskem kitarskem kvartetu, ki ga je leta 2012 ustvaril z Mariem Kurtjakom, Simonom Fojkarjem in Aljošo Vrščajem. 

Kot specialist za starejša brenkala sodeluje z prizanimi mednarodnimi umetniki (Dmitry Sinkovsky in La voce strumentale, Hrvaški baročni ansambel, Ansambel Antiphonus), hkrati pa sodeluje pri domačih projektih v okviru Akademije za glasbo v Ljubljani, Slovenske filharmonije in drugih. 

Izidor Erazem se ukvarja tudi s flamenkom in jazzom, trenutno med njegove odmevnejše projekte sodi projekt Plaza Vacia, v katerem Erazem svoje avtorske skladbe za flamenko kitaro prepleta z različnimi glasbeniki in zvrstvmi, kot so jazz, »world music«, etnom in klasiko. 

Od šolskega leta 2014/15 do 2020/21 je bil asistent za lutnjo in historična brenkala, od leta 2021 pa je docent za komorno glasbo na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.